Skip til primært indhold

Arrangementer om psykisk sygdom

Hvert år i januar og august udkommer PsykInfo's arrangementskalender med en lang række arrangementer. Du kan tilmelde dig arrangementerne her på siden eller ved at ringe til os på telefon 99 44 45 46. Tilmeldingen til efterårets arrangementer er åben fra mandag den 1. august 2022.

August 2022

H.C. Andersen skrev: ”Det kan ikke beskrives. Måske skal den ikke? Denne forunderlige, livgivende fredfyldthed, der trods mange indtryk for livet og sjælen, alligevel giver følelsen af, at tiden står stille”.

Naturvejleder og socialpædagog Benny Jensen viser os rundt ved Hindsgavl Slot. Når man går omkring slottet, der er fra 1784, fortæller stedet sin helt egen historie. Vi tager også ud på en lille vandring - først omkring hultræet, som helbreder sygdomme og derefter på stranden, hvor vi har chancen for at finde stenalderredskaber.

Vi ender på den gamle borgbanke, hvor vi kan se ruinresterne af middelalderborgen, som formentlig blev opført af den danske konge Erik Klipping i året 1260. Stedet var svært indtageligt pga. Lillebælt til den ene side og våde enge til den anden side. Borgen styrtede i havet i 1692, og i dag kan vi gå og samle efterladenskaber som potteskår, tegl og vildsvineknogler fra alle de som har boet på borgbanken eller besøgt stedet.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

 

For 6. gang inviteres der til ”en sindssyg god søndag” i Teglgårdsparken – det tidligere sindssygehospital i Middelfart. Dagen afholdes i forbindelse med Trekantområdets Festuge.

I Teglgårdsparken vil der være telte med underholdning af forskellig karakter for både børn og voksne – et mix af forskellige foredrag, debatter, koncerter og workshops.

Tag f.eks. til koncert med Mathilde Falch, kom til foredrag med forfatter Søren Ulrik Thomsen eller hør Silke Stjerneklar fortælle om angst blandt børn og unge.

I løbet af eftermiddagen vil der være musik, udstilling, internationalt gadeteater, workshop mm. Mød desuden EN AF OS-ambassadørerne, hvor man kan ”låne en levende bog” og høre om livet med en diagnose.

Se det fulde program for dagen.

Skizofreni er en psykisk sygdom, der er omgærdet af tabu og myter. Der er mange forskellige sygdomsforløb
og behandlingsformer. Både behandling og kontakt til de pårørende er vigtigt for recovery.

Elektrochok (ECT) er en meget effektiv behandling af nogle af de sværeste psykiatriske sygdomme. Pia Buchhave Søgaard fra Psykiatrisk Afdeling Svendborg arbejder med ECT-behandling. Hun vil fortælle om, hvordan ECT foregår og vil komme omkring virkning, bivirkninger, fakta og myter.

Hør også en fortælling om tvillinger, hvis relation har været præget af svær psykisk sygdom – nemlig skizofreni. Hør om alt fra tvang og elektrochok til kærlighed og håb. Hvad stiller man op med en skizofrenidiagnose? Og hvad gør man, når ens livsvidne pludselig forsvinder ind i sig selv uden at have sagt farvel? Hvordan skiftes man til at bære håbet for hinanden, når den ene har mistet det?

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46. 

Klik her og tilmeld dig arrangementet

 

September 2022

Arrangementet er desværre aflyst pga. for få tilmeldinger.

Når du er pårørende til en nærtstående med psykisk sygdom, kan du meget nemt komme til at glemme dine egne behov, og hvordan du passer på sig selv.

Vi ved, at når den pårørende husker og formår at gøre ting for sig selv som at lade op, tale med andre i lignende situation osv., så gavner det både den pårørende og den syge.

Det kan kræve et stort overskud at være der for et andet menneske med psykiske udfordringer. Pårørendevejleder Mette Byskov fra Varde Kommune vil komme med bud på, hvordan du som pårørende kan tage dig af dig og dine behov, så du får mere livskvalitet og overskud til at være der for din nærtstående - og til at være i livet med de vilkår, der nu engang er.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Det kan være uendeligt svært at balancere i, hvad der er kærlighed, og hvad der ikke er kærlighed, når psykisk
sygdom er en del af en relation og et parforhold. Hvornår har problemer og udfordringer rod i en psykisk sygdom, og hvornår er det bare ”almindelige” parforholds- og relationsproblemer?

Hvad hvis familie og venner ikke kan rumme forandringerne og udfordringerne hos de berørte? Kan og skal man finde vejen sammen, eller er det bedre at gå hver til sit? Og hvad skal der til for, at det lykkes?

Peer-medarbejder Thomas Capion og pårørende Annalina Capion deler deres personlige fortælling om parforhold og familieliv med psykisk sygdom fra to vinkler – den pårørende og den der har en psykisk sygdom.

De fortæller om udfordringerne på deres vej, men også om hvordan det er lykkedes dem at stå sammen på de gode dage - og endnu tættere på de dårlige, så det ikke er en kamp imod psykisk sygdom, men et fællesskab for at skabe det gode liv med psykisk sygdom.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

OBS: Aflyst pga. for få tilmeldinger

Forskning viser, at når vi opholder os i naturen, så gavner det både vores fysiske og psykiske helbred. Naturen giver os en pause fra alle de indtryk, muligheder og valg, som findes i vores almindelige dagligdag.

Naturvejleder, socialpædagog og svampekyndige Benny Jensen og svampekyndige Inger Kaxe tager deltagerne med på svampetur i et nyt plantageområde i skovene omkring Frøslevlejren.

Vi skal igen på jagt efter de spiselige svampe som foranderlig skelhat, rabarber-parasolhat, brunstokket rørsvamp og er vi heldige, så finder vi den store rørhat
Karl Johan. De giftige svampe, som der findes flest af, står smukt i skovbunden, og dem vil der blive rig mulighed for at navnebestemme og beundre.

Medbring kurv og en lille kniv. Som afslutning vil der blive mulighed for at nyde jeres medbragte drikkevarer, og de svampekyndige guider vil sortere alle svampene, inden de kan tages med hjem. Der vil også blive mulighed for at få nogle gode opskrifter til tilberedningen.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Vi har inviteret to søstre til en samtale om deres oplevelser. En fortælling om tvillinger, hvis relation har været præget af svær psykisk sygdom – nemlig skizofreni.

Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom, som påvirker tanker, sanser og følelser. Sygdommen starter ofte i ungdomsårene, og symptomerne kan vise sig forskelligt fra menneske til menneske.

Hør søstrene fortælle om alt fra tvang og elektrochok til kærlighed og håb. Hvad stiller man op med en skizofrenidiagnose? Hvad gør man, når ens livsvidne pludselig forsvinder ind i sit eget hoved uden at have sagt farvel, og hvordan bærer man håbet for hinanden, når den ene har mistet det?

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Alle mennesker har behov for søvn, og vi bruger ca. 1/3 af vores liv på at sove! Nyere undersøgelser viser, at 33 % af alle voksne har søvnbesvær i perioder. 

Søvnproblemer er hyppigere hos mennesker med psykiske udfordringer - her har helt op til 60 – 90 % søvnbesvær.

Konsulent Tina Thomsen fra Center for Specialundervisning og Kommunikation (CSK) Haderslev er uddannet søvnvejleder. I sit daglige arbejde give hun bl.a. søvnvejledning til borgere i Haderslev Kommune med psykiske og kognitive udfordringer. Tina Thomsen vil fortælle om, hvad søvn er, og hvorfor søvn er så vigtigt samt give en kort indføring i begreberne døgnrytme, søvnmønster og
søvnstadier.

Få også viden om hvilke søvnbehov vi har i de forskellige aldre, hvad der sker fysiologisk, når vi sover og få generelle råd og strategier til, hvordan du kan forbedre din søvn og skabe et godt sovemiljø, så du kan få ”den gode søvn”.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Hvad vil det sige at have fået PTSD efter en udsendelse, hvordan affinder man sig med det - og ikke mindst, hvordan er kampen for at "komme tilbage til livet"?

”Natur Retreat for Veteraner” på Strynø tilbyder rehabilitering for veteraner med PTSD. Initiativet til ”Natur Retreat for Veteraner” er taget af Stuart Press, veteran fra bl.a. Somalia og Rwanda, samt hans hustru Anne-Line Ussing. Anne-Line Ussing vil sammen med Casper Fink, der er veteran og peersupport hos ”Natur Retreat for Veteraner”, fortælle om, hvordan de arbejder med PTSD og støtter de pårørende til veteraner med PTSD.

Pårørende er en vigtig del af veteranens rehabilitering, men det kan være svært at vide, hvordan man bedst støtter op og ikke selv rammes af stress og udbrændthed.
Oplægsholderne vil komme ind på dilemmaerne og de mange spørgsmål, der opstår, når PTSD bliver en del af hverdagens udfordringer.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

For mange mennesker kan det være afstressende og
helbredende at opholde og bevæge sig i naturen. Humøret, stemningen og følelserne bliver påvirket, og det
giver øget livskvalitet.

Naturvejleder, socialpædagog og svampekyndige Benny Jensen og svampekyndige Inger Kaxe tager deltagerne med på svampetur i Dyrehavens skove på Hindsgavl-halvøen. Vi skal igen i år gå i Dyrehaven på jagt efter de spiselige svampe som foranderlig skelhat, rabarber-parasolhat, brunstokket rørsvamp, og er vi heldige, så finder vi den store rørhat Karl Johan. De giftige svampe, som der findes flest af, står smukt i skovbunden, og dem vil der blive rig mulighed for at navnebestemme og beundre.

Medbring kurv og en lille kniv. Som afslutning vil der blive mulighed for at nyde jeres medbragte drikkevarer, og de svampekyndige guider vil sortere alle svampene, inden de kan tages med hjem. Der vil også blive mulighed for at få nogle gode opskrifter til tilberedningen.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Angst er en af de mest almindelige psykiske sygdomme i Danmark. Alligevel bliver den ikke altid opdaget. Det skønnes at ca. hver femte dansker på et tidspunkt i livet
rammes af en eller anden form for angst. 

Angsten kan blive meget begrænsende for, hvordan ens hverdag kan forløbe, relationerne til andre og ens arbejds-, skole- og fritidsliv.

Specialsygeplejerske i psykiatri Lone Beck, fra Alment team i Lokalpsykiatri Tønder, vil denne aften fortælle om de forskellige former for angst, symptomerne, årsagerne og behandlingen heraf med udgangspunkt i den kognitive tilgang. Lone Beck har 25 års erfaring i at arbejde med angstpatienter og vil inddrage viden omkring, hvordan man selv kan arbejde med angsten, og hvordan familien kan støtte op omkring den angstramte.

EN AF OS-ambassadør Henriette vil efterfølgende fortælle sin personlige beretning om det at mestre angst i hverdagen.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Oftest rammer de fleste demenssygdomme ældre mennesker fra 65-års alderen og opefter, men demens kan
også forekomme blandt yngre personer.

Ambulantsygeplejerske Helle Akselbo fra Psykiatrisk Afdeling Odense fortæller om, hvad det vil sige at få en demensdiagnose, når du er yngre. Hun vil komme ind på de tanker, der kan opstå, hvordan demensen udvikler sig, behandlingsmuligheder og fremtidsperspektiver.

Der vil også være fokus på, hvad diagnosen kan komme til at betyde for familien, og hvilken hjælp man eventuelt kan få brug for.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Undersøgelser viser, at ca. 330.000 børn i Danmark
mellem 0-18 år vokser op i familier med psykisk sygdom. Det svarer til hvert fjerde barn.

Det er ikke let at være forælder og have en psykisk lidelse, og det kan være svært både for børn og voksne at tale om, hvad der sker.

Mange familier kommer på et tidspunkt i berøring med det psykiatriske behandlingssystem, og her er der hjælp at hente. Psykiatrien tilbyder pårørendesamtaler med fokus på at give familierne viden om psykisk sygdom, og hvordan børnene og familierne kan mestre hverdagen.

PsykInfo tilbyder også kurser til børn, der har det til fælles, at enten mor eller far har en psykisk sygdom.

Konsulent Hanne Elisabeth Bro fra Center for Pårørendeinddragelse og PsykInfo har mange års erfaring i arbejdet med børn som pårørende. Hun vil sætte fokus på de dilemmaer, som børn udfordres af, når de er pårørende til en forælder, som har en psykisk sygdom, samt hvad der kan hjælpe barnet og hele familien.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

OBS: Arrangementet er desværre aflyst pga. for få tilmeldinger.

Psykisk sårbarhed kan påvirke vores evne og overskud til nærhed og intimitet, og ofte svinder selvværdet også. Kontakten til en eventuel seksuel partner kan virke uoverskuelig, ligesom et parforhold kan opleves krævende.

Denne aften vil seksualvejledere Helene Schmidt og Gurli Naur Jensen, ansatte i socialpsykiatrien, fortælle om, hvordan de arbejder med aftabuisering, hvad seksualitet er og beskrive, hvilken betydning det kan have at kunne være åben om seksualitet, ønsker og behov for at trives.

Borgere tilknyttet socialpsykiatrien vil fortælle om deres overvejelser og erfaringer med at være åbne om udfordringer i forhold til samliv, og hvilken betydning det har, at seksualitet ikke er tabu.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Psykiatrisk Akutmodtagelse (PAM) er et sted, der er
forbundet med mange fordomme og følelser, men også et sted, som mange ikke har det rette kendskab til.

Hvem må kontakte PAM, og hvad sker der, når man møder op? Hvad kan man forvente og hvornår kontakter man PAM?

Overlæge Lars Krüth samt funktionsleder og sygeplejerske Heidi Vang Hagelskjær fra Psykiatrisk Akutmodtagelse i Vejle svarer på disse spørgsmål og fortæller om funktionerne i PAM, og om hvordan et typisk forløb ser ud fra start til slut.

Formålet er at skabe åbenhed og mere viden om PAM, så bekymring ikke resulterer i, at man undlader at kontakte PAM.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Forskning viser, at når vi opholder os i naturen, så gavner
det både vores fysiske og psykiske helbred. Naturen giver os en pause fra alle de indtryk, muligheder og valg, som findes i vores almindelige dagligdag.

Naturvejleder, socialpædagog og svampekyndige Benny Jensen og svampekyndige Inger Kaxe tager deltagerne med på svampetur til Marbæk Plantage.

I Marbæk satser vi på, at der er rigtig mange kantareller og forskellige rørhatte. Måske er vi heldige at finde den store rørhat Karl Johan. De giftige svampe, som der findes flest af, står smukt i skovbunden, og dem vil der blive rig mulighed for at navnebestemme og beundre.

Medbring kurv og en lille kniv. Som afslutning vil der blive mulighed for at nyde jeres medbragte drikkevarer, og de svampekyndige guider vil sortere alle svampene, inden de kan tages med hjem. Der vil også blive mulighed for at få nogle gode opskrifter til tilberedningen.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Som noget nyt, så afholder PsykInfo fremover online temamøder.

Fælles for møderne vil være, at temaerne tager afsæt i børn, unge og mental trivsel samt de udfordringer, som såvel børnene, de unge og de professionelle kan opleve, når trivsel bliver til mistrivsel.

Der vil ved møderne også være fokus på, hvad de professionelle kan gøre i en lærings-/skole-/uddannelsesmæssig kontekst, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål og vidensdeling via chat.

Som underviser, lærer, studievejleder, mentor, jobkonsulent og lignende kan det være svært at vide, hvordan barnet/den unge støttes bedst i forhold til den aktuelle situation, og viden om udfordringerne kan ofte være meget hjælpsomt i hverdagen.

Desuden vil der på møderne blive orienteret om, hvor der tilbydes yderligere støtte og hjælp.

Tema:
Børn og unge med angst

Målgruppe:
Professionelle, der i deres hverdag arbejder med børn og unge.

Program:

  • Kort velkomst og intro til emnet
  • Oplæg om børn og unge med angst v. specialpsykolog Jakob Lind Bern, Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle
  • Spørgsmål og vidensdeling via chat
  • Orientering om PsykInfo´s tilbud samt øvrige hjælpe- og støttetilbud v. PsykInfo-konsulent Liselene Pedersen og PsykInfo-konsulent Dorthe Borup Laugesen
  • Afslutning.

OBS: Mødet afholdes online og der sendes link ud til de tilmeldte før mødet.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

 

Oktober 2022

Størstedelen af kvinder med ADHD oplever ikke hyperaktivitet. Det kaldes ADD eller ”stille ADHD”. Det gør også, at diagnosen kan være sværere at få øje på, selvom det stadig betyder, at pigerne og kvinderne oplever de samme vanskeligheder med koncentration, fokus, planlægning, hukommelse og struktur.

Til foredraget vil en fagperson i samarbejde med en EN AF OS-ambassadør fortælle om ADD. Oplægget vil tage udgangspunkt i de ofte negative følgevirkninger til ADD, f.eks. lavt selvværd, stress og følelsen af ikke at have ordentligt fat i sit liv.

Du vil komme fra foredraget med et godt indblik i ADD, viden om muligheder for hjælp, og en forståelse for dig selv eller en du kender.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Forekomsten af depression hos ældre over 70 år er
dobbelt så høj som hos resten af befolkningen. Depression hos ældre er meget ofte underdiagnosticeret og underbehandlet.

Overlæge Pål Kristensen og specialsygeplejerske Helle Akselbo, Psykiatrisk Afdeling Odense, vil fokusere på årsager til depression, symptomer på depression hos ældre, og behandling til ældre med depression.

Hør hvad man som pårørende og plejepersonale skal være opmærksom på hos ældre, og hvilken støtte der er hjælpsom til ældre med depression.

Få også viden om, hvad man skal holde øje med i forhold til sig selv, når man er pårørende til eller arbejder med et menneske med depression.

Der vil også være fokus på samfund og depression hos ældre.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

 
 

Borderline er det almindelige ord for den personlighedsforstyrrelse, der i fagsprog hedder emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.

Ledende psykolog Mette Braad, Psykiatrisk Afdeling Middelfart, fortæller om, hvad borderline er, og hvordan diagnosen stilles. Hvad er en ’normal’ personlighed, hvilke symptomer har man, når man får stillet en personlighedsforstyrrelse, og hvordan kan man konkret forstå de problemer, man kan have som patient med borderline.

Til slut en fortælling fra det virkelige liv om livet før og efter en borderline-diagnose. EN AF OS-ambassadør Camilla og hendes far Frits fortæller om at være pårørende og sygdomsramt på godt og ondt. En rejse fyldt med udfordringer, styrke og sammenhold fortalt med ærlighed, følelser og et strejf af humor. Hør om deres oplevelser med behandlingsverdenen, familielivet dengang og i dag, og hvordan de er kommet sig næsten helt igennem – sammen og hver for sig - og i dag er blevet stærkere som mennesker.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Psykisk sygdom og sårbarhed danner rammen om filmfestivalen Don't Fear the Weird, som sætter fokus på livet med psykisk sygdom i håbet om at give et større kendskab og viden om psykiske lidelser og vise, at psykiske lidelser også kan indeholde nye muligheder, og at håbet og livsgnisten ikke er slukket.

Don’t Fear the Weird omfavner det skæve sind
Film kan få os til at grine og græde, til at undres og glædes – og til at måbe og håbe. Gennem oplevelserne på det store lærred vil filmfestivalen Don't Fear the Weird vise nuancerne i livet med psykisk sygdom og skabe rum for dialog og nysgerrighed – sat i spil af foredrags- og oplægsholdere, der selv har oplevet at have psykisk sygdom tæt inde på livet.

Vi skaber et rum, hvor åbenhed, nuancer, ny viden og et opgør med tabuer om psykisk sygdom er i fokus.

Program:

Kortfilm lavet af HF studerende:

I tre film sætter de studerende fokus på, hvad der giver trivsel for dem eller hvad der hjælper dem, hvis de slås med psykisk sårbarhed eller psykisk sygdom.

Kortfilm lavet af EN AF OS-ambassadører:

I en række brugerfilm fortæller ambassadørerne om deres erfaringer med at komme sig fra psykisk sygdom. Fokus er særligt på håb, styrke og vendepunkter.

Dokumentarfilmen "Freddy til Fælles":

En film om to unge mennesker, der en nat i 2013 fik en ualmindelig barsk afslutning på ungdommen. Anette og Andreas mistede den nat deres bedste ven Freddy.
Producer Kim Søgård og Instruktør Tue Skals vil præsentere filmen.

Praktiske oplysninger:

Der vil være pauser undervejs, hvor man kan købe mad og drikke.

Filmfestivalen afholdes i sal 2 i Domus. Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Filmfestivalen er en del af VidUnderlig-ugen, som er et samarbejde mellem Kultur og Sundhed, Ungeuniverset og SPOR18 ved Vejle Kommune, PsykInfo Region Syddanmark og en række lokale samarbejdspartnere. Se mere om ugens aktiviteter her: Vejle.dk/Vidunderlig

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Ved at få kendskab til sit eget sansesystem kan man lære at mestre og skabe ro i sit nervesystem via sanserne og dermed afhjælpe det kognitive besvær, der kan følge med sindslidelser.

Overbelastning, traume eller psykisk lidelse kan gøre hverdagen svær at overskue og mestre. Vi kan få belastninger i nervesystemet. Det påvirker vores adfærd og reaktioner, evnen til at huske eller lære nyt, så vi f.eks. risikerer hurtigt at blive vrede, komme i konflikt, blive bange eller måske vælge betydningsfulde ting fra i vores liv.

Men uro og angst kan mindskes, og der kan skabes øget kropsbevidsthed og bedre vilkår for hjernens funktioner, så der f.eks. bliver overskud til at koncentrere sig.

Ergoterapeut Camilla Malund Elmkær-Koch, Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, fortæller om, hvordan sansesystemet fungerer, og hvor meget det ledsager os alle i hverdagen.

Foredraget giver konkrete eksempler på, hvordan man hver dag mestrer med sine sanser.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Til markering af SINDETS DAG inviterer Psykiatrisk Afdeling Svendborg dig indenfor til en festlig
eftermiddag med interessante oplæg krydret med musik. Eftermiddagen igennem serveres forfriskninger
i form af vand, kaffe, the, frugt og kage.

Program:
14.00: Velkomsttale v/ sygeplejerske Hanne Kjær Hansen.

14.10: Fællessang.

14.20: Skrivegrupper med pårørende v/ Mikael Josephsen: Den prisbelønnede forfatter Mikael
Josephsen har ud over sine anmelderroste bøger også udgivet en digtsamling – Knæk – om
sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling Svendborg.

14.45: Pause.

15.00: Læsegrupper med psykisk sårbare mennesker v/ Sara Mellson og Kirsten Johansen:
I de senere år har Læseforeningen med stor succes lanceret nye fællesskaber omkring
litteraturen. Hvilken forskel kan en guidet fælleslæsning gøre for mennesker med tilknytning
til psykiatrien?

15.30: Helle Lynge synger: Helle Lynge fra Svendborg er et kendt ansigt til livets store begivenheder.
Hun tryllebinder folk med sin fantastiske stemme og har udgivet adskillige albums.

16.00: Samtalegrupper og forskning blandt pårørende v/ coach Trine Høhrman og pårørendepeer
Martin Ledstrup samt ikke mindst Miriam, en pårørende.

16.30: Fælles farvel.

Vi glæder os til at byde dig velkommen ind på Psykiatrisk Afdeling Svendborg til nogle informative timer.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Oplev en erfaren foredragsholder, der forstår at kombinere underholdning, alvor og faglige pointer. Farshad Kholghi er kendt for sine skarpe meninger og inspirerende fortællinger, der fanger publikum i alle aldre.

Farshad Kholghis foredrag er underholdende, inspirerende og opløftende. Han har 25 års erfaring som foredragsholder, skuespiller og entertainer.

Hans liv har undervejs båret præg af dramatiske forandringer. Da han sammen med
sin familie flygtede til Danmark fra Iran i 1984, var han nødsaget til at starte på ny og skabe sig et nyt liv.

Foredraget tager udgangspunkt i Farshads egne oplevelser med angst, og hvordan han lever med angsten som menneske, far og skuespiller.

Dørene åbnes kl. 18, hvor publikum kan besøge foreningernes stande.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik og tilmeld dig arrangementet

Voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen kæmper med psykiske/fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende senfølger er posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD), angst og depression. Andre senfølger kan være lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug.

Denne aften vil Lise fortælle sin egen historie med de senfølger, hun blev ramt af, og om hvordan hun har lært at mestre livet, så det nu rummer livskvalitet.

Birgit Madsen er psykoterapeut og mangeårig medarbejder i Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion. Hun vil fortælle om senfølger generelt, og hvad der kan være hjælpsomt for at komme videre.

En frivillig vil fortælle om støtte og rådgivning i Aabenraa Selvhjælp.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

En samtale om at leve med en psykisk sygdom. Mød to EN AF OS-ambassadører, der vil dele deres personlige historier om livet med en psykisk sygdom. De vil tale om deres sygdom og de udfordringer, de kan have i hverdagen, men også fortælle om, hvordan de finder veje til at håndtere det svære, og hvad der giver dem et godt og meningsfuldt liv.

De er klar til at tage en snak med jer, der deltager og lytter og måske tør stille spørgsmål? For psykisk sygdom smitter ikke, men det gør tabu.

Arrangementet foregår i Xeneriet, som man finder via indgang G.

"Ingen er kun sin diagnose" en del af VidUnderlig-ugen, som er et samarbejde mellem Kultur og Sundhed, Ungeuniverset og SPOR18 ved Vejle Kommune, PsykInfo Region Syddanmark og en række lokale samarbejdspartnere. Se mere om ugens aktiviteter her: Vejle.dk/Vidunderlig

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Undersøgelser viser, at ca. 330.000 børn i Danmark
mellem 0-18 år vokser op i familier med psykisk sygdom. Det svarer til hvert fjerde barn.

Det er ikke let at være forælder og have en psykisk lidelse, og det kan være svært både for børn og voksne at tale om, hvad der sker.

Mange familier kommer på et tidspunkt i berøring med det psykiatriske behandlingssystem, og her er der hjælp at hente. Psykiatrien tilbyder pårørendesamtaler med fokus på at give familierne viden om psykisk sygdom, og hvordan børnene og familierne kan mestre hverdagen.

PsykInfo tilbyder også kurser til børn, der har det til fælles, at enten mor eller far har en psykisk sygdom.

Konsulent Hanne Elisabeth Bro fra Center for Pårørendeinddragelse og PsykInfo har mange års erfaring i arbejdet med børn som pårørende. Hun vil sætte fokus på de dilemmaer, som børn udfordres af, når de er pårørende til en forælder, som har en psykisk sygdom, samt hvad der kan hjælpe barnet og hele familien.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

En del unge rammes af depression, hvor de f.eks. kan opleve, at de ikke orker noget eller føler sig triste og
modløse. Alle kender til dårlige dage, hvor man keder sig eller det hele føles håbløst, men hvis tristheden står på over en længere periode, så kan der være tale om en depression, hvor der kan være behov for hjælp til at komme videre.

Denne aften vil overlæge Thorsten Schumann fra Børne- og Ungdomspsykiatri Aabenraa hjælpe os med at blive klogere på, hvad der kan være årsagen til depression, symptomer herpå, hvordan diagnosen stilles, og hvordan man kan støtte den unge igennem forløbet.

Efterfølgende vil en EN AF OS-ambassadør fortælle sin personlige historie om at være ramt af depression i ungdommen.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

November 2022

Borderline kaldes i vores diagnosesystem emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse af borderline type. Det er en diagnose, de fleste har en holdning til eller har hørt nævnt. Mange har forestillinger om, hvad borderline indebærer, og hvordan en typisk person med borderline er.

Borderline er en diagnose, som kan have store konsekvenser for den enkeltes nære relationer, funktionsniveau og arbejdsliv.

Til arrangementet vil autoriseret psykolog Kristine Staugaard fra Lokalpsykiatri Odense fortælle om, hvordan diagnosen stilles, og hvordan symptomerne behandles.

Arrangementet er tilrettelagt, så både fagprofessionelle, pårørende og personer med borderline vil opnå mere viden om den bredde, der er i diagnosekategorien, og hvordan personer med borderline kan hjælpes.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Mennesker med mental retardering vil ofte have svært ved at lære nye ting og tilpasse sig i sociale situationer. Mennesker med autisme vil typisk være udfordret i forhold
til social kommunikation, sanser og helhedsopfattelse.

Hvor læner autisme og mental retardering sig op af hinanden, og hvad kan være vigtigt at tage afsæt i, når hverdagen skal fungere for en borger med både autisme og mental retardering?

Aftenens oplægsholder er pædagog Tina Sørensen, som de seneste 25 år har været ansat på Autismecenter Syd. Tina har stor erfaring med mennesker med autisme og mental retardering, ligesom hun har stor undervisningserfaring fra ind- og udland. Tina kender til pædagogisk udredning og har stort fokus på pårørendesamarbejde. Hun vil tage afsæt i sit praksiskendskab og lægger op til dialog om erfaringer m.m.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

En aften i de pårørendes tegn. Vi redegør for nogle af de mange muligheder, der er i Esbjerg Kommune, når man er pårørende til mennesker med psykisk sygdom.

Der vil være oplæg omkring det at være pårørende fra foreningslivet og professionelle. Der bliver plads til åben dialog og mulighed for at stille mange af de spørgsmål, der kan være.

Gitte Langmach fra Bedre Psykiatri fortæller om Bedre Psykiatri og deres arbejde i Esbjerg for pårørende til psykiatri.

Pårørendevejleder Lene Voetmann fra Esbjerg Kommune og PsykInfo-konsulent Lars Nielsen fra PsykInfo Region Syddanmark fortæller om deres funktioner og deres samarbejde.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Et interessant tilbageblik i psykiatriens historie og en fortælling om det gamle sindssygehospital ved Middelfart.

Peter Storm er pensioneret psykolog og har bl.a. arbejdet i behandlingspsykiatrien. Han vil fortælle om træk i den historiske udvikling i samfundets opfattelse af mennesker med psykisk sygdom og om udviklingen i behandling og støtte. Peter Storm har personlige erfaringer som barn af forældre, der har haft behandlingskrævende depressive kriser. Han har været engageret i Galebevægelsen og landsforeningen SIND, hvor han var næstformand.

Margit Thede blev ansat som plejer på Sindssygehospitalet i Middelfart i 1962, og hun har gennem årene deltaget i en gennemgribende udvikling af psykiatrien. Margit Thede er nu frivillig på museet Psykiatrisk Samling i Middelfart, og hun vil tage os med på en rejse fra hospitalets storhedstid i 1950’erne, hvor det husede op til 1250 patienter frem til overgangen til nutidens psykiatri, hvor de fleste patienter behandles ambulant.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Kom til Pårørendecafé i Sundhedscenter Haderslev.

Denne gang et foredrag om skizofreni v. overlæge Ida Marie Jacobsen og EN AF OS-ambassadør Signe Hansen.

Arrangør: Arbejdsgruppen for Pårørendecafe fra Selvhjælp Haderslev, SIND, Bedre Psykiatri, Haderslev Kommune, Lokalpsykiatrien og PsykInfo Haderslev

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Undersøgelser viser, at ca. 330.000 børn i Danmark mellem 0-18 år vokser op i familier med psykisk sygdom. Det svarer til hvert fjerde barn.

Det er ikke let at være forælder og have en psykisk lidelse, og det kan være svært både for børn og voksne at tale om, hvad der sker.

Mange familier kommer på et tidspunkt i berøring med det psykiatriske behandlingssystem, og her er der hjælp at hente. Psykiatrien tilbyder pårørendesamtaler med fokus på at give familierne viden om psykisk sygdom, og hvordan børnene og familierne kan mestre hverdagen.

PsykInfo tilbyder også kurser til børn, der har det til fælles, at enten mor eller far har en psykisk sygdom.

Konsulent Hanne Elisabeth Bro fra Center for Pårørendeinddragelse og PsykInfo har mange års erfaring i arbejdet med børn som pårørende. Hun vil sætte fokus på de dilemmaer, som børn udfordres af, når de er pårørende til en forælder, som har en psykisk sygdom, samt hvad der kan hjælpe barnet og hele familien.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Et oplæg om åndelig og eksistentiel omsorg, når vi bliver ramt på livet. Om kunsten at hjælpe og modet til at møde medmennesket, der er ramt på eksistensen.

Vi kender alle til dét at blive ramt på livet og mærke vores egen sårbarhed. Når vi rystes i vores eksistens, har vi brug for omsorg for alt det, vi er som mennesker - vi har brug for åndelig og eksistentiel omsorg.

Der vil være oplæg og dialog omkring, hvordan vi bliver bedre til at favne andres og vores egen sårbarhed og have modet til at møde hinanden, når det er allermest svært. Hvordan hjælper vi, og hvad er egentlig åndelig omsorg i hverdagen?

Aftenens oplægsholder er Annette Langdahl, som er sygeplejerske, underviser, supervisor og master i etik og værdier i organisationer. Hun har arbejdet med åndelig omsorg i det meste af sit professionelle liv og har udviklet kurset ”Åndelig omsorg i praksis” i forbindelse med sin ansættelse som udviklingskonsulent i Dansk Kristelig Sygeplejeforening.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) er en relativt langvarig og af og til vedvarende tilstand. PTSD kan opstå efter alvorlige katastrofeagtige psykiske belastninger.

Mange forbinder PTSD med hjemvendte soldater, men PTSD kan også opstå efter andre typer traumatiserende begivenheder, som f.eks. voldtægt, seksuelt misbrug, alvorlige ulykker eller naturkatastrofer.

Psykolog Michael Asgarri, Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa, vil fortælle om symptomerne på PTSD, hvordan diagnosen stilles, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.

Til slut vil der være en personlig beretning ved en EN AF OS-ambassadør.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Kom til Pårørendecafé i Sundhedscenter Haderslev.

Denne gang omkring PTSD og senfølger af traumer.

Arrangør: Arbejdsgruppen for Pårørendecafe fra Selvhjælp Haderslev, SIND, Bedre Psykiatri, Haderslev Kommune, Lokalpsykiatrien og PsykInfo Haderslev

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

December 2022

Hvad ved vi overordnet set om ældre mennesker, som har levet det meste af deres liv med skizofreni?

Overlæge Maria Brink, Psykiatrisk Afdeling Odense, vil komme ind på den nyeste viden på området i forhold til det overordnede symptombillede og livskvaliteten, når man når alderdommen.

Desuden vil hun præsentere danske resultater om brug af medicin samt brug af det danske sygehusvæsen både i forhold til psykisk og fysisk lidelse, forekomst af fysisk sygdom og dødsårsager. Herunder en åbenbar underdiagnosticering og underbehandling af fysisk sygdom i denne patientgruppe.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Tre EN AF OS-ambassadører fortæller deres personlige beretning om psykisk sygdom.

EN AF OS-ambassadør Hans Havgaard Hansen fortæller om stress, angst og depression. En magtkamp på arbejdet resulterede i, at Hans’ system blev sat skakmat. Efter flere traumatiseringer og en skilsmisse blev han indlagt en måned på psykiatrisk afdeling. I dag lever han et godt liv – men ikke uden følger.

EN AF OS-ambassadør Helle Vinding Larsen fortæller om at være særlig sensitiv med personlighedsforstyrrelser, depression og dysthymi. En beretning om at tvivle, være frustreret og miste troen på livet, selvmordsforsøg, mange år i systemet, og om ikke at være i stand til at tage beslutninger. Om at miste håbet og få det tilbage igen.

EN AF OS-ambassadør Jørgen Jensen fortæller om et liv med en bipolar lidelse og alkoholmisbrug. Om hvordan han kom ud af misbruget og har fået et godt liv.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Undersøgelser har vist, at vinterbadning hjælper mod træthed, forbedrer humøret og giver selvtilliden et
boost. Det kolde gys udløser en masse signalstoffer, som påvirker hjernen og giver en belønning.

Psykiatrien i Vejle står bag et forsøg, der styres af forsker Peter Hjort fra Syddansk Universitet.

Formålet med forsøget er at teste, om det er muligt for mennesker med depression at vinterbade to gange om ugen samt at måle, hvordan regelmæssig vinterbadning påvirker deltagernes velbefindende og depression.

Peter Hjort fortæller om de foreløbige resultater blandt de 15 forsøgspersoner, der har sagt ja til at deltage i forsøget.

Oplægget henvender sig til alle, der har interesse i emnet.

Arrangementet er gratis og tilmelding kan ske online eller via telefon 99 44 45 46.

Klik her og tilmeld dig arrangementet

Psykiatriens Forskningsdag er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor en række forskere fra Psykiatrien i
Region Syddanmark fremlægger deres projekter og resultater.

Som patient eller pårørende har du også mulighed for at være med, møde forskerne og høre om, hvad de arbejder med, og hvordan de arbejder.

I år kan du bl.a. høre foredraget ”På kanten af psykiatri og somatik: Bestemmer tarmens bakterier vores psyke og opførsel?” med professor Karsten Kristiansen.

Nærmere information om tilmelding og det fulde program kan ses på Psykiatriens hjemmeside: Psykiatriens Forskningsdag

PsykInfo's arrangementer om psykisk sygdom

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

APPFWU01V